Een horloge kiezen kan een lastige klus zijn. Het is nou eenmaal lastig om een horloge om je pols in te beelden. Daarom hebben wij wat tips voor je om je te helpen bij het kiezen van jouw perfecte horloge. “Waarom is dit zo belangrijk, het is toch maar een accessoire?” Dat is waar, maar wel een accessoire waar afmeting een grote rol speelt. In dit artikel zullen we wat eigenschappen uitlichten zoals kastgrootte, bandgrootte en design. Maar onthoud: er is geen goed of fout!

watch two-o box 
Het begin: polsmaat
Het begint allemaal met je polsmaat. De omvang van je pols heeft grote invloed op wat voor je horloges mooi vindt staan. De een heeft zijn of haar horloges het liefst groot terwijl anderen voor een kleine kiezen. In de regel zie je dat mensen met dikkere polsen kiezen voor grotere horloges en mensen met kleine polsen doen het tegenovergestelde. De keuze wordt bepaald door hoe groot ze lijken om je pols. Alleen door je pols te meten kun je de maten die bij het horloge genoemd worden vertalen naar een goede inschatting of je een horloge mooi vindt. Gebruik een flexibel meetlint, zoals kleermakers gebruiken, om je polsmaat te meten.

Diameter maat
Logischerwijs is de diameter van de kast een belangrijke overweging wanneer je een horloge gaat kopen. Overal het algemeen is de diameter van een mannen horloge tussen de 38mm en 46mm. Alles buiten deze maat wordt snel als te groot of te klein gevonden. Als je polsomtrek tussen de 14 en 18 cm is, neem dan een klein of medium groot horloge met een diameter van 38mm, 40mm of 42mm.
 two-o watch diameter

Dikte horlogekast
Iets wat veel mensen over het hoofd zien en wat niet goed getoond wordt op foto’s, is de dikte van de horlogekast. Vooral wanneer je graag een klein horloge wilt kopen is dit een belangrijk punt om op te letten. Een horloge wat een kleine diameter heeft kan alsnog groot lijken wanneer het dik is. Een ander praktisch punt waar je op moeten met de dikte is, of je je mouwen wel over het horloge kunt schuiven. Een horloge van 38mm tot 42mm heeft normaal gezien een dikte van 7mm. Horloges met een grotere diameter zijn vaak iets dikker.
 case diameter watch two-o

Breedte horlogeband
De breedte van de horlogeband is een beetje dezelfde categorie als de kast dikte. Vaak vergeten maar wel heel belangrijk voor het aanzicht. Wat snel vergeten wordt, is dat de band een grotere oppervlak bestrijkt dan het horloge zelf. Ook hier is dit vooral van belang wanneer je graag een klein horloge wilt. Gemiddeld gezien hoort bij een horloge van 42mm een band van 21mm.

Materiaal horlogeband
Dit is een lastige omdat deze (nog) meer afhankelijk is van smaak dan met de rest het geval is. Net als de breedte heeft materiaal een grote invloed op hoe groot het horloge eruit komt te zien aan je pols. Metalen banden worden vaak als groter en omvangrijker gezien dan hun leren of canvas varianten in dezelfde maat. Een Milanese band is hier weer een uitzondering omdat die wat fijner gemaakt is. Daarnaast heeft kleur ook impact. Donkere kleuren laten iets kleiner lijken dan het is.

watch two-o

Het horlogen kiezen
Dit is het moeilijkste deel. En nog steeds is er geen perfect antwoord. Balen! Om het dichtst bij het juiste horloge te komen moet je bedenken voor wat voor gelegenheden je het wilt gaan gebruiken. Kleinere horloges zijn vaak het meest geschikt voor zakelijke/formele en feestelijke gelegenheden. Grotere horloges worden meer in informele setting gedragen, vaak als modestatement. Maar leuk wat iedereen denkt en vind. Jij moet het horloge gaan dragen! (maar zeg niet dat we je niet hebben proberen te helpen ;)).

 Een korte samenvatting

Als je een dunne pols hebt, opteer dan voor een horloge met een kleine band en kast.

Als je een dikke pols hebt, opteer dan voor een horloge met een dikke band en kast.

Dunne banden, zoals de Milanese en leren banden, passen beter bij smallere polsen terwijl metalen banden geschikter zijn voor dikkere polsen.

Neem een horloge met een strak design als je dunnere polsen hebt en ga voor een drukker horloge wanneer je een dikkere pols hebt

Wat betreft kastdikte, 6-8mm is ideaal voor dunne polsen, 8-12mm is geschikt voor gemiddelde polsen en 12-18mm voor dikkere polsen.