Een project dat je dwingt op te schalen, brengt een boel teweeg. Hartstikke leuk zo’n grote order maar te om zorgen dat de euforie niet direct omslaat in stress vind ik nog steeds lastig. Op het moment dat ik bevestiging van een grote klus heb, schieten verschillende vragen direct door m’n hoofd. Heb ik genoeg personeel?, Kan iemand wel zo veel materiaal leveren en verwerken? Waarom heb ik godsnaam ja gezegd?

Maar echt tijd om te piekeren, te twijfelen en te angstzweten is er niet. Het motto moet altijd zijn: “Dit gaan we maken!” Meer dan bij normale projecten moet je gaan denken in oplossingen, sparren om verschillende inzichten te genereren en ervaren mensen erbij halen. Wat mij betreft is dat de standaard.

Vorig jaar bij een inspiratie event leerde ik van marketing goeroe Anita Elbers twee belangrijke lessen die me erg veel helpen om opschalen mogelijk te maken.

·      Als het niet past, dan maak je het passend
·      Regels zijn er om aangepast te worden

Oftewel, het probleem wordt een uitdaging. En een uitdaging gaan we aan!

Leuk al die verhalen natuurlijk maar jij wilt gewoon weten hoe je dan wel moet opschalen. Er zijn vijf dingen die wij geleerd hebben van het probleem (uhh, uitdaging) opschalen.

1: Activeer je netwerk. Zo bereik je snel een hoop mensen die mogelijk de juiste mensen kennen of zelf een oplossing hebben.

2: Niet geschoten is altijd mis. Vooral veel mensen bellen/mailen met je uitdaging/opdracht om te kijken of zij het kunnen

3: Wed niet op één paard. Hoe meer offertes je opvraagt hoe duidelijker je beeld van de gemiddelde prijs, kwaliteit en levertijd is voor een bepaald product.

4: Er is altijd ruimte voor onderhandeling. Er zijn meer dingen die je iemand kunt bieden dan geld. Je kunt een samenwerking voorstellen als je nog meer orders voorziet. Een echte zakelijke relatie opbouwen is van veel groter belang dan die ene order en die paar procent korting.

5: Ondernemen doe je samen, geld verdienen dus ook. Deel de moeilijke punten met je producenten, leg je uitdagingen uit zodat zij mee kunnen denken. 

Opschalen kun je niet alleen. Start meteen de discussie met je team, partners en opdrachtgevers om het doel te bereiken. Van probleem naar uitdaging en van uitdaging naar oplossing.

Cheers, Rodny