Zoals je misschien al weet is TWO-O gevestigd op het NDSM terrein in Amsterdam. Dit terrein was voorheen een scheepswerf waar schepen werden gebouwd tussen 1894 en 1979. De leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel van het NDSM-terrein werden na verloop van tijd gekraakt en zo werd een plek voor betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes gecreëerd. 

Nou was het NDSM terrein al leuk om te bezoeken, maar nu is er nog een reden bijgekomen om even langs te gaan! Nederlandse startup genaamd MX3D gaat een brug van staal 3D-printen in de Scheepsbouwloods op het NDSM werf.

Met hun robots die 3D “tekenen” in staal gaat MX3D een brug printen over het water in het centrum van Amsterdam. Het Nederlandse bedrijf onderzoekt en ontwikkelt grensverleggende, robotische 3D-printtechnologie. MX3D kan mooie, objecten van duurzame materialen 3D-printen in vrijwel elke vorm. Veel groter en efficiënter dan tot nu toe mogelijk was.

Een complexe, sierlijke metalen brug printen voor een bijzondere locatie is de ultieme test voor zowel de robots als de software, de ingenieurs, de ambachtsmensen en ontwerpers. De brug wordt vormgegeven door ontwerper Joris Laarman.

Dit proces met behup van de nieuwste Autodesk software is een onderzoek op zich. Het loopt synchroon met de technische ontwikkeling en houdt rekening met de locatie. Het project is een samenwerking tussen MX3D, software bedrijf Autodesk, bouwbedrijf Heijmans en vele anderen.

In september 2015 opent een bezoekerscentrum voor het publiek waar de voortgang van het project gevolgd kan worden. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend. 

Een mooie ontwikkeling op het gebied van 3D printen wat ons inspiratie geeft! Misschien printen wij volgend jaar wel de eerste kast van hout.

Ook is er een leuk filmpje over hoe dit gehele project in zijn werk gaat, bekijk hem hier; www.youtube.com/MX3D

 

 Bron: ndsm.nl

 

 

 

Geschreven door: Jamie Sikkema