Marcel Wanders, geboren op 2 juli 1963 in het Noord-Brabantse Boxtel, is één van de populairste Nederlandse industriële ontwerpers. Hij is deeleigenaar en artdirector van het designlabel Moooi (voorheen Wanders Wonders) in Breda. Daarnaast heeft Wanders een eigen ontwerpstudio waar hij werkt voor verschillende internationale meubelmerken.

Wanders heeft opleidingen gevolgd in EindhovenArnhemMaastricht en Hasselt en studeerde uiteindelijk cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem.

Samen met Dinie Besems heeft hij in 1994 aan het project 'Geheim Verbond - oesters & zwijnen' gewerkt. In 1996 brak hij door met zijn Knotted Chair, een stoel van versterkt touw. Deze heeft hij samen met de Technische Universiteit van Delft ontworpen voor Droog Design.

Dit ontwerp is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Ook won hij met de stoel in 1997 de publieksprijs van de Designprijs Rotterdam. 

Wanders werd in 2002 door het Amerikaanse tijdschrift BusinessWeek opgenomen in een lijst van 50 Stars of Europe, In 2005 was hij redacteur van het Design Yearbook, Ook won hij in 2005 een prijs voor de mede door Wanders ontworpen Carbon chair in de Elle Decoration International Design Awards, en het jaar daarop won hij de prijs voor Designer of the Year in de Elle Decoration International Design Awards.

Op de website van een video productie bedrijf genaamd Helemaalloos staat een korte documentaire over Marcel Wanders zijn tentoonstelling "Pinned up" in het Stedelijk Museum Amsterdam. Voordat TWO-O nog bestond heeft Rodny Heemskerk meegedraaid in de productie en ontwerpen van dit project in het Stedelijk Museum. Marcel is een groot voorbeeld voor TWO-O en een inspirerende persoonlijkheid.

                                           

 

 

Benieuwd naar zijn werk en de documentaire over deze briljante ontwerper, vind de video via deze link! http://helemaalloos.nl/works/marcel-wanders/

 

Geschreven door Jamie Sikkema